1. Kontakt
  2. Info
  3. Regelverk

Regelverk

Er motoroptimalisering, trimming og chiptuning lovlig?

 

Dette er et veldig komplisert tema, og dessverre har det vært mye skremselspropaganda fra Toll og Avgiftsdirektoratet i media de senere år.

O.CT Tuning er eneste firma i Norge som leverer kostnadsfri TÜV godkjenning på steg 1 motoroptimaliseringer. Vi har TÜV godkjenningspapirer på ca 80-90% av alle tuninger vi leverer.

Uten typegodkjenningspapirer fra kjøretøysprodusenten (f.eks VW/AUDI/MERCEDES/SKODA o.l.) eller fra uavhengig laboratorium (f.eks TÜV eller DEKRA) så vil du ikke få det godkjent på nyere biler i Norge. Men kjøper du motoroptimalisering fra oss i O.CT Tuning så vil vi stort sett kunne hjelpe deg med godkjenningspapirer fra TÜV.

Noen leverandører av motoroptimalisering i Norge påstår at de leverer lovlig optimalisering uten slike godkjenningspapirer. Ved å optimalisere kun dreiemomentskurven, og holde toppeffekten på samme nivå som originalt, så mener de at de leverer lovlig optimalisering. Sanningen er at dersom det blir avdekket at det er endret parameter i motorstyringen, så gjelder ikke kjøretøysprodusentens typegodkjenning lengre, og bilen vil bli avskiltet til bilen er satt tilbake til original tilstand. Oftest medfører dette at du må kjøpe ny styreenhet fra original verkstedet (kostnad ca 10-30 000kr).

For biler som har vært registrert i Norge i 10 år eller lengre, så vil du få 100% bruksfradrag på effektavgiften ved godkjenning av motoroptimalisering. Når bilen er ny i Norge får du 0% bruksfradrag, og så stiger dette bruksfradraget i takt med alderen på bilen til 100% fradrag etter 10 år. Det er viktig å huske på at importerte biler ikke vil kunne få dette fradraget før de har vært registrert i Norge i 10år, da det ikke følger alderen på bilen.

For å få godkjent motoroptimalisering må følgende gjøres:

  • Bestill time hos en av våre forhandlere, og sjekk ut om vi kan levere TÜV godkjenning til ditt kjøretøy.
  • Få utført optimalisering hos en av våre forhandlere, og få utlevert TÜV godkjenning.
  • Betal avgift til Toll og Avgiftsdirektoratet dersom bilen er nyere enn 10 år i Norge.
  • Bestill godkjenningstime hos din lokale Statens Vegvesen stasjon.
  • Betal for nytt vognkort og kontroll time.


Godkjent vognkort hos Biltilsynet: